Uputstva

Instrukcije kako pripremiti fajlove za štampu i sečenje

Opšte kratko uputstvo


Osnovne smernice u kratkim crtama. Možete skinuti pdf varijantu smernica na dnu stranice u download sekciji. Pozovite nas za sva dodatna pitanja.


 

Format fajlova:

Fajlovi za štampu treba da budu u formatu PDF ili TIF. U određenim slučajevima prihatljivi su i formati PSD, JPG ili CDR.

Za određene projekte kada je pripremu potrebno prilagođavati poželjno je poslati otvorene radne fajlove (u layerima) u formatu AI ili PSD


Kolorni profil:

Svi fajovi treba da budu u CMYK kolornom profilu.


Rezolucija:

Za bitmape standardna rezolucija je 300 DPI-a. Za velike formate minimum je 72 PDI-a ili ako je fajl 10 puta manji rezolucija treba da bude 600 DPI-a i veća.

Linija sečenja:

Linija sečenja treba da bude u vektorskom formatu obeležena SPOT cmyk bojom. Koristite drugu SPOT boju ako imate dodatnu doradu, kao na primer, bigovanje, V-cut i slično.

Bitno je da znate koji materijali mogu da trpe kompleksne nepravilne linije sečenja a koji ne.


Štampa bele boje:

Kada se štampa i bela boja (što je obično potrebno na providnim materijalima) ona treba da bude na posebnom layeru u SPOT cmyk boji imenovana kao "Bela" ili "White".

Ako se preko ili spod bele boje štampa kolor bela boja treba da bude uvučena (offsetovana) za 0.2 mm!


Font u krivama:

Svi fontovi treba da budu pretvoreni u krive.

Prepust (bleed):

Obavezni prepusti od 3mm do 10mm se ostavljaju sa svih strana za štampu na foliji i papiru.

Za štampu na pločastim materijalima (forex, stadur, pena, pleksiglas, drvo…), naročito kad je obostrana štampa, potreban je prepust od 3mm do 10mm.

Za štampu na baner platnu, kanvas platnu i sl. prepust je 3mm do 10mm. U slučaju dorade (ringličenja, varenja i slično) obavezan prepust linije sečenja je 5cm - 10cm sa svih strana.

Za štampu roll up-ova prepust štampe je 3mm do 10mm. Linija sečenja je u po dimenziji roll up-a, s tim da se dodaje 5cm u donjem delu pripreme zbog mehanizma roll up-a.


Embedovane slike:

Obavezno embedujte sve bitmape (slike) pre slanja fajlova tipa PDF ili AI.

DOWNLOAD

Skinite detaljnije uputstvo u PDF formatu.


Smernice za štampu.pdf